Smartlog v3 » zmartblog » 12 minutter mere…
Opret egen blog | Næste blog »

zmartblog

zmartblog

12 minutter mere…

24. Feb 2011 23:51, MM

Rød bloks økonomiske politik bygger i store træk på, at de mener at kunne dække hullet i statskassen ved at vi alle arbejder 12 minutter mere, som de fremførte engang i foråret 2010. Siden har flere uafhængige økonomer skudt planen ned. Den vil faktisk ikke engang dække halvdelen af hullet i statsbudgettet. Endvidere står det endnu helt uklart, hvorvidt de kan få de store fagforbund og fagforeninger med på planen. Viljen har ikke ligefrem været stor hos mange fagforeninger, der i mange årtier har kæmpet for kortere arbejdsuge og mere ferie, til at indgå aftale med S og SF. Ikke uden at få noget den anden vej. Det kunne for eksempel være at regerings dagpenge reform fra forårspakken blev annulleret. Sker det, vil der bare bliv skabt et yderligere hul i budgettet, og så er vi jo lige vidt.

En anden ting er, hvordan de 12 minutter rent praktisk vil blive indført. Umiddelbart lyder det jo meget overkommeligt med en så lille ekstra indsats. Rent praktisk vil det sandsynligvis betyde kortere ferie. Af praktiske grunde bliver det ikke sådan, at medarbejdere skal blive til 16:12 i stedet for 16:00. De 12 minutter ekstra svarer til en time ekstra om ugen eller ca. 7 arbejdsdage mere om året! Det betyder at du skal arbejde en time mere ekstra hver fredag. Ikke noget med at gå tidligere som vi plejer, ingen hensyn til børn, der skal hentes i børnehaven eller lignende. Det vil nemlig betyde, at effekten af S-SF planen udhules og derfor ingen effekt har = mindre penge til børn, ældre, sygehuse osv. Eller højere pensionsalder…

Mere sandsynligt er det, at de 12 minutter af praktiske hensyn lægges sammen til hele dage, og det vil sige, at nu skal arbejde 7 dage mere om året. Altså at du i stedet for 5 ugers ferie om året, med S-SF’s forslag får 3,5 uges ferie om året (4,5 uge, hvis du er en af de heldige, der har 6. ferieuge).

S-SF’s ”12 minutter mere” er et godt slogan, de fleste kan tilslutte sig, hvis vi skal undgå nedskæringer, men er i virkeligheden at meget hårdt indgreb i de almindelige familier fritid og ferie. De havde nok ikke haft ligeså meget medvind, hvis de skal kalde det, hvad det virkeligt er: ”3,5 uges ferie!”